Workshop ger en trött kropp men glad knopp

I helgen var det dags för workshop. 2 dagar, 3 timmar per dag, som enbart handlade om att stå på händer. För nästan 1 år sen var jag på en workshop med Yuval Ayalon. Den gav oerhört mycket och har fått mitt handstående att utvecklas. Denna helg kom Mikael Kristensen till Göteborg för att lära ett entusiastiskt gäng grunderna i handstående. De som kom var på alla nivåer och Mikael gav alla något att ta med sig. Jag kände igen en hel del från tidigare men fick några små guldkorn att ta med mig tillsammans med bra och givande feedback från Mikael. Han är oerhört duktig själv och lär ut med en säkerhet som jag tror är influerad av sin hårda ryska lärare och en kunskapstörst som alla borde ha. Han förklarar både hur kroppen ska användas när vi står upp och ner och vad som faktiskt händer anatomiskt när vi gör. Och även varför det är viktigt. Medan Yuval gav en mängd riktigt bra tips på övningar fick jag nog mer med mig en förståelse för rörelserna denna gång och lite nya perspektiv. Båda rekommenderas varmt! Yuval kommer till Gbg i mars via Monika Björn och Mikael är tillbaka i höst via Christian Wederbrand.

Tack för en kul och givande helg!

150208 Handstand workshop med Mikael Kristiansen from Davidsson & Goliat on Vimeo.

Ny park i Slottsskogen!

Tog ledigt idag efter en lång och innehållsrik vecka. Hela helgen var det SVDA på Kista-mässan, årets happening inom Friskis&Svettis. Jag och Nicklas körde lite kroppsviktsträning för nyfikna och duktiga funktionärer. Handstående, pushup-varianter, elbowlevers, pullups, dips, muscleups, front- och backlever levererades bland annat.

Den här riggen från Eleiko använde jag och Nicklas till vårat Calisthenics-pass. Riktigt kul var det!

Den här riggen från Eleiko använde jag och Nicklas till vårat Calisthenics-pass. Riktigt kul var det!

Så jag har varit lite trött och seg igår och idag. Lyckades ändå träna igår. Och hade perfekt timing idag med uppehåll och till och med lite sol ibland. Så det blev en sväng till den nya parken i Slottsskogen för att kolla hur det blivit. Som tur är har lite duktigt och kunnigt folk varit involverade och det har blivit kanon! Det ser att vara några grejer till på gång. Det blir kul att se vad.

Ställningar från Tufteparken, ett norskt företag. Verkar riktigt bra.

Ställningar från Tufteparken, ett norskt företag. Verkar riktigt bra.

Några av dagens övningar i videon. Kroppen kändes inte hundra och jag har tidigare bara gjort en muscleup åt gången. Så blev väldigt glad att kunna göra 3 på raken, med lite knäkip… Här kommer det att hängas mycket, speciellt när det blir varmt igen! Det enda svåra var att försöka stå på händer i träspån, en liten bit fastare mark hade uppskattats.

141111 Nya uteparken i Slottsskogen from Davidsson & Goliat on Vimeo.

Ibland blir det inte som man tänkt sig…

Nån gång ibland får man uppleva ett ögonblick. Ett ögonblick av tid som nästan stannar, av skönhet och frid. Och ibland ögonblick av misär med fötterna försvunna i sankmarken, ett moln av mygg/knott/flugor som biter och 35kg på ryggen. Det är kontraster och det är viktigt.

Tung packning men lycklig i själen av vyerna och skönheten.

Tung packning men lycklig i själen av vyerna och skönheten.

Det blev en mycket kortare vandring än tänkt, men ibland blir det inte som man tänkt sig. Och det är helt ok. Jag kände för att åka hem, så då åkte jag hem. Jag kommer att åka och vandra igen, med mindre packning, mindre mygg, mer planering och inte riktigt så storslagna planer. Och kanske tillsammans med någon. Nästan det första jag gjorde var att komma till en liten fäbod med två härliga människor som fick mig att inse att det ändå är rätt häftigt med möten, möten mellan människor. Dom där ögonblicken när man riktigt, riktigt trivs.

Monika som tar hand om en jättefin gammal fäbod söder om Grövelsjön.

Monika som tar hand om en jättefin gammal fäbod söder om Grövelsjön.

Med sig hade hon barnbarnet Tuva som var där hela sommaren och hjälpte mormor med djuren. Go liten tjej som undrade om jag kunde stå i brygga och lekte burken med. Men stå på händer var svårt.

Med sig hade hon barnbarnet Tuva som var där hela sommaren och hjälpte mormor med djuren. Go liten tjej som undrade om jag kunde stå i brygga och lekte burken med. Men stå på händer var svårt.

Monika hade både kor och getter. Ena kon födde till och med en kalv under natten jag var där. Detta är de första stapplande stegen, bara timmer efter födseln!

Monika hade både kor och getter. Ena kon födde till och med en kalv under natten jag var där. Detta är de första stapplande stegen, bara timmer efter födseln!

Från vackra vyer och porlande bäckar...

Från vackra vyer och porlande bäckar…

...till att bli uppäten levande.

…till att bli uppäten levande.

2014-07-10 01.32.43

Dessa bett och svullnader höll mig vaken om nätterna, låg och hade lite underliga ryck och kämpade med att inte klia.

Sensmoralen är denna: gör det du känner för!

Into the wild…

Semester… vila… Jag har verkligen sett fram emot min ledighet ända sedan jag bestämde mig för vad jag skulle göra denna sommar. Jag ska vandra Europaled 1 genom Sverige. På lördag går tåget kl 05.55 norrut. Kl 17.50 är jag beräknad att vara framme vid Grövelsjöns fjällstation, en bit norr om Sälen. Där kommer jag sova första natten och prata lite med folk där om lederna söderut. Sedan på söndag bär det av. 120 mil är leden. Jag har 5 veckor på mig. Hur långt tror du jag kommer? Så här ser packningen ut:

Nästan allt som ska med i ryggsäcken...

Nästan allt som ska med i ryggsäcken…

Tält – 1500g
Ryggsäck+regnskydd – 3600g+225g
Vattenblåsa – 300g+(3000g)
Sovsäck+innersäck/lakan – 700g+400g
Liggunderlag – 1800g
Stormkök+bränsle, diskredskap – 360g+2*400g
Tändare, tändstål
Kamera+laddare – 630g+130g
Mobil+laddare – 130g+65g
Pannlampa – 90g
Kniv – 140g
Yxa – 500g
Schweizisk armékniv (konservöppnare, pincett mm)
Spork
Vattenflaska
Vitamineral
Kartor
Tandborste+tandkräm
Knästöd
Regnjacka
Gåstavar – 470g
Underställ
Shorts
Kortärmad skjorta
Långärmad skjorta
Byxor
Kalsonger
Strumpor
Skor
Dunjacka
Solskydd
Toalettpapper
Myggmedel
Bankdosa
Mössa
Handskar
Klocka

Total vikt – 11540g+(3000g)

Mat: frystorkat, nötter, nöt-créme, jordnötssmör, olja, couscous, tonfisk, makrill, ölkorv, torkade aprikoser och ingefära, havregryn, chokladpulver…
Maten för de 2 första veckorna. En del av det kommer räcka längre...

Maten för de 2 första veckorna. En del av det kommer räcka längre… Tack bror för det frystorkade!

Min tanke med vandringen är att njuta. Av naturen, tystnaden, skönheten, ron och att ta sig ordentlig tid för varje liten syssla man utför. Att kunna inleda dagen med yoga, att meditera och bara vara. Första sträckningen går mellan Grövelsjön och Sälen och är 16 mil lång. Jag räknar ungefär med att det tar 2 veckor. Efter det kommer jag att göra det som faller mig in, en kollega har tipsat om att hyra dressin mellan Mora och Vansbro. Och skulle det inte funka nånstans så kan jag ju ta en buss eller tåg hem. Mobilen följer med men endast för nödfall. När jag befinner mig någonstans med täckning och möjligheter till laddning så kommer jag uppdatera så att du vet att jag lever 😉 Men annars blir det total avkoppling, och bortkoppling.

Så har det riktigt härligt i sommar! Det ska jag ha.

12 timmar handstående på 2 dagar…

Ja inte riktigt 12 timmar nonstop. Utan 3 timmar för nybörjare med olika skills and drills för att börja stå på händer. Sedan 3 timmar efter lunch för avancerade utövare. Efter lunch… det kändes. Och jag har mycket att lära, jag visste det innan men insåg det ännu mer. Sedan en likadan dag till.

 

En skill som jag förstår bättre nu, tuckposition. Jag gör den inte så mycket bättre, men jag vet vart jag ska ;)

En skill som jag förstår bättre nu, tuckposition. Jag gör den inte så mycket bättre, men jag vet vart jag ska 😉

På tal om lunch så var det över en lunch med Monika Björn som vi kom in på att vi båda jobbade med vårat handstående. Och att hon skulle ta hit Yuval Ayalon. Som jag sett på Youtube och blivit oerhört imponerad av. Gissa om jag satt och väntade på nätet när hon la ut det. Bokade första platsen.

 

Första dagen fick vi lära oss att gå i gymnastplanka, på ett golv med mycket friktion...

Första dagen fick vi lära oss att gå i gymnastplanka, på ett golv med mycket friktion…

...så andra dagen körde jag dansarknepet, ha strumpor på halva foten. Yuval försöker nå för att pressa ner på mina tår, så att jag ska pressa uppåt. Push, push! Hördes ofta i lokalen.

…så andra dagen körde jag dansarknepet, ha strumpor på halva foten. Yuval försöker nå för att pressa ner på mina tår, så att jag ska pressa uppåt. Push, push! Hördes ofta i lokalen.

Jag har lärt mig mycket i helgen och jag har träffat nya vänner. Riktigt härliga människor som var där för att lära.

 

Förmiddagsgänget

Förmiddagsgänget

 

Eftermiddagsgänget

Eftermiddagsgänget

Yuval är en fantastisk lärare. Han har en enorm erfarenhet och många bra skills and drills att dela med sig av. 30 år på händerna… Och alltigenom är han ödmjuk, oerhört lättillgänglig och en skön snubbe! Tack till Monika som fixade detta och varsågoda att njuta av Yuvals skills!

Fortsättning på startpunkterna

Här kommer några övningar till som inte kom med förra gången, bl a pga brutal träningsvärk i lats. Får se hur det blir efteråt denna gången. Såg för ett tag sen att David hade gjort framsteg i sina negativa enarmschins och blev sugen på att kolla var jag befinner mig. Jag har tidigare klarat 5 enarmschins så vägen tillbaka borde inte vara mer än nåt år kanske… 😉 Lite lek blir det alltid också när jag övar med Karin, kul ska det vara! Men nästa gång ska vi struktur på det, typ…

140501 Calisthenics nr 1 from Davidsson & Goliat on Vimeo.

Startpunkt(erna)

Ganska nyligen var jag på en tyngdlyftningskurs med Anders Lindsjö från Eleiko. Riktigt kul och givande. Hans tips mot slutet av kursen var att spela in mina ryck och stötar och sedan helt enkelt öva rörelserna ett tag. Utan att filma under tiden och utan att göra varianter på lyften. Det känns redan som att det hänt en del men det finns mycket att lära. Nedan är första videon på min tyngdlyftningsresa. Min första startpunkt.

140413 Tynglyftning nr 1 from Davidsson & Goliat on Vimeo.

Det som slog mig när jag gjorde detta var att jag borde göra något liknande med mina andra sätt att träna. Mitt fokus nu ligger på tyngdlyftningen, kettlebells, yoga och kroppsviktsträning. Därför tänkte jag idag spela in de flesta kroppsviktsövningar som jag övar på just nu. Några funkade och kommer i klippet nedan men då jag körde ett pass i fredags som har lämnat mig med mördande träningsvärk i stora ryggmuskeln bl a så gick det helt enkelt inte. Det får komma nästa gång. Men här kommer min andra startpunkt.

140427 Calisthenics nr 1 from Davidsson & Goliat on Vimeo.

Jag övar nån gång i veckan med en fantastiskt duktig tjej som heter Karin. Hennes sambo fotar en del så vi passade på att få några fina bilder på annandagen påsk. Vi har nyligen upptäckt att vi båda tycker det är väldigt roligt med acroyoga. Så då måste vi ju såklart börja lära oss fler positioner och framför allt övergångar mellan dem. Så här är min tredje startpunkt.

Tandemhandstående

Tandemhandstående

Mitt enhandsstående känns mycket stabilare då jag har övat mycket mer på vanligt handstående.

Mitt enhandsstående känns mycket stabilare då jag har övat mycket mer på vanligt handstående.

Försöker hitta den raka linjen.

Försöker hitta den raka linjen.

Acroyoga i parken bakom Storan.

Acroyoga i parken bakom Storan.

DSC_0936

Trickig att komma in i men visst den härlig ut.

En lång väg dit men en rolig sådan och snyggt slutresultat.

En lång väg dit men en rolig sådan och snyggt slutresultat.

Lite läskigt när man först testar är det men man hittar snabbt rätt.

Lite läskigt när man först testar är det men man hittar snabbt rätt.

Spontan position vi hittade under tiden. Karin är grym på att lätt vispa ut benen i split och lita på att jag håller henne.

Spontan position vi hittade under tiden. Karin är grym på att lätt vispa ut benen i split och lita på att jag håller henne.

Ett filosofiskt dilemma

Det är fantastiskt vilka intressanta tankar som dyker upp när man halvt sover/drömmer och är halvt vaken. De får vingar som aldrig annars. Jag läste att allt vi människor är som personer är vanor. Summan av den jag är skulle då bestå av mina vanor/tankemönster. Det innebär att för att förändras eller utvecklas som person så behöver jag utsättas för nya situationer, nya människor, nya tankar. Jag måste våga ifrågasätta mina egna tankar och reaktioner. Våga tänka kritiskt. Våga. För att våga måste det finnas rädsla. Vad är rädsla? Vad är du rädd för? Jag är rädd för att misslyckas, framför allt så att andra kan se det. Jag är rädd för att inte räcka till, säga fel sak, konflikter, att bli sjuk/skadad, att inte få leva mitt liv som jag vill. Detta är helt naturliga rädslor. Men vad är rädsla. Det jag är rädd för har ju ännu inte hänt, det som jag målar upp i sinnet är möjligt men kanske aldrig händer. Vissa av händelserna har inträffat tidigare i livet så jag vet hur det känns. Jag blev biten av en hund för några år sen och lång tid efter reagerade min kropp varje gång jag såg en hund. Intellektuellt var jag inte rädd men rent fysiskt var min kropp det och förberedde mig på att något skulle kunna hända. Andra möjliga situationer har man fått lära sig att man ska undvika för att det har varit/skulle kunna bli pinsamt. Detta är tankemönster som finns i min hjärna. Andra kanske är rädda för att åka hiss, gå upp/ner i vikt, tappa kontrollen, bli av med jobbet osv. Det finns någon undersökning som visar att människor i Sverige är mer rädda för att tala inför folk än att dö. För mig är det ett sundhetstecken. Alla ska vi dö hur vi än gör, varför vara rädd för det. Jag är inte rädd för döden.

För att bryta dessa tankemönster måste jag våga. Utsätta mig för nya situationer, människor, tankar. Ifrågasätta. Konfrontera mig själv. Vem är jag innerst inne och vem är jag inte? Varför finns dessa mönster som styr mig och mitt liv? Vågar jag se mig själv som jag verkligen är och inget mer? Är jag rädd för att någon annan ska se mig som mindre än jag är?

Om jag inte är rädd för döden, är jag då rädd för att leva?