Into the wild…

Semester… vila… Jag har verkligen sett fram emot min ledighet ända sedan jag bestämde mig för vad jag skulle göra denna sommar. Jag ska vandra Europaled 1 genom Sverige. På lördag går tåget kl 05.55 norrut. Kl 17.50 är jag beräknad att vara framme vid Grövelsjöns fjällstation, en bit norr om Sälen. Där kommer jag sova första natten och prata lite med folk där om lederna söderut. Sedan på söndag bär det av. 120 mil är leden. Jag har 5 veckor på mig. Hur långt tror du jag kommer? Så här ser packningen ut:

Nästan allt som ska med i ryggsäcken...

Nästan allt som ska med i ryggsäcken…

Tält – 1500g
Ryggsäck+regnskydd – 3600g+225g
Vattenblåsa – 300g+(3000g)
Sovsäck+innersäck/lakan – 700g+400g
Liggunderlag – 1800g
Stormkök+bränsle, diskredskap – 360g+2*400g
Tändare, tändstål
Kamera+laddare – 630g+130g
Mobil+laddare – 130g+65g
Pannlampa – 90g
Kniv – 140g
Yxa – 500g
Schweizisk armékniv (konservöppnare, pincett mm)
Spork
Vattenflaska
Vitamineral
Kartor
Tandborste+tandkräm
Knästöd
Regnjacka
Gåstavar – 470g
Underställ
Shorts
Kortärmad skjorta
Långärmad skjorta
Byxor
Kalsonger
Strumpor
Skor
Dunjacka
Solskydd
Toalettpapper
Myggmedel
Bankdosa
Mössa
Handskar
Klocka

Total vikt – 11540g+(3000g)

Mat: frystorkat, nötter, nöt-créme, jordnötssmör, olja, couscous, tonfisk, makrill, ölkorv, torkade aprikoser och ingefära, havregryn, chokladpulver…
Maten för de 2 första veckorna. En del av det kommer räcka längre...

Maten för de 2 första veckorna. En del av det kommer räcka längre… Tack bror för det frystorkade!

Min tanke med vandringen är att njuta. Av naturen, tystnaden, skönheten, ron och att ta sig ordentlig tid för varje liten syssla man utför. Att kunna inleda dagen med yoga, att meditera och bara vara. Första sträckningen går mellan Grövelsjön och Sälen och är 16 mil lång. Jag räknar ungefär med att det tar 2 veckor. Efter det kommer jag att göra det som faller mig in, en kollega har tipsat om att hyra dressin mellan Mora och Vansbro. Och skulle det inte funka nånstans så kan jag ju ta en buss eller tåg hem. Mobilen följer med men endast för nödfall. När jag befinner mig någonstans med täckning och möjligheter till laddning så kommer jag uppdatera så att du vet att jag lever 😉 Men annars blir det total avkoppling, och bortkoppling.

Så har det riktigt härligt i sommar! Det ska jag ha.

Godmorgonsmoothie

Om du som jag har lite svårt för att äta på morgonen, eller bara gillar smoothies, eller kanske dricker dom vid en annan tid på dygnet (det är ju valfritt såklart), så tänkte jag ge dig lite inspiration. Har du inte testat att göra smoothies hemma innan så har du något smarrigt framför dig. Börja med att skaffa en stavmixer, så bra! Sen köper du hem frusna bär och/eller frukter. Tar lite mjölk/vatten/juice, det du gillar i vätskeväg helt enkelt. Kanske några bananer, jordnötssmör om du gillar det, kanske lite spenat, honung om det behövs för smaken och lite torkad ingefära. Har hostat i en månad nu. Det blev lite extra ingefära, så gott!

Supergott och uppfriskande!

Supergott och uppfriskande!

Böj, press och fasta

I fredags inledde jag min andra 36h fasta. Jag känner att jag vill testa det ett tag för att se om jag märker någon konkret skillnad med min kropp. Ungefär varannan vecka är väl tanken. Jag har pratat lite om detta tidigare. Andra morgonen är fortfarande väldigt darrig och jag längtar verkligen efter att äta. Igår kväll fantiserade jag om allt jag skulle äta idag. Man kommer på rätt mycket trevliga rätter man inte gjort på ett tag.

121230

Benpress – 90 x 12, 100 x 12, 110 x 12
Benspark – 12,5 x 10, 11, 12
Lårcurl – 10 x 12, 15 x 12, 20 x 11
Bollcurl – 15, 13, 13
Frontsquat – [42,5 x 12] x 3
Stående tåhäv – 5 x 12, 11, 10
Sittande vad – 40 x 11, 50 x 11, 60 x 8

130103

TMI (träna med instruktör) på nya anläggningen på Kungsgatan. Körde ett härligt litet pass med 3 medlemmar. Först en cirkel med marklyft, utfall, kettlebell-press och pushup i gymband. Sedan en andra cirkel med knäböj, rodd i gymband, armgång eller hängande gång i monkeybars och plankan på bosu. Rätt skönt med ett lite pass där jag går igenom hela kroppen. För medlemmarna är det rätt så tufft och de verkade uppskatta det.

130106

Hängfrivändning till frontböj – 30 x 8, 40 x 9, 50 x 7, 60 x 5, 50 x 9, 40 x 10
Axelpress (hantlar) – 10 x 14, 12,5 x 12, 15 x 9, 17,5 x 5, 15 x 7, 12,5 x 7
Bicepscurl (superset) – 20 x 14, 22,5 x 11, 10
Tricepspress (rep, superset) – 20 x 12, 22,5 x 9, 9

130106 Frivändning till frontböj from Davidsson & Goliat on Vimeo.

Kände för att ta med lite direkt armträning igen, det var rätt länge sen jag gjorde det regelbundet. Det roliga var att när jag kom var det en kille där som körde enbart biceps/triceps, han tränade fortfarande när jag gick. Lite olika fokus.

Som du ser i videon så har vi ett nytt sorts podie på Kungsgatan (KG16). Det är tjock gummi och tillsammans med våra bumperplates innebär det att det går alldeles utmärkt att släppa stången, väldigt skönt när man kör O-lyft. Der syns även i videon att jag behöver jobba på mina frivändningar/hängfrivändningar. Alldeles för lite driv från höften. Men det kommer. Det är därför som det är så bra att filma sig själv.

Fasta eller inte fasta, det är frågan…

121220

Marklyft 70kg – 10 x 4
Pullups med smalt grepp – 8, 7, 6, 5
Axelpress – 20 x 10, [24 x 5] x 2
Bröstpress (hantlar) – 15 x 12, 17,5 x 12, 20 x 10

121223

Benpress – 90 x 15, 100 x 14, 110 x 12
Benspark – 17 x 14, [19 x 12] x 2
Lårcurl – 20 x 14, [22,5 x 11] x 2
Bollcurl – 15, 12, 12
Frontsquat – 42,5 x 12
Stående tåhäv – 15, 5 x 12, 11
Sittande vad 40kg – 10, 10, 9

Träningen går sakta men säkert framåt. Kan fortfarande inte köra kondition då lungorna protesterar en del. Men snart så. Blir starkare för varje vecka, det är kul nu när man ökar snabbt igen för att det var länge sen jag tränade lite splittat.

Många som jag känner har mycket konstigheter för sig både när det gäller träning men ffa när det handlar om mat. En del äter konstigt medan andra tror att kolhydrater är farliga och några äter bara vissa tider på dygnet. Vad är rätt och vad är fel, inte lätt att veta. Men så länge det handlar om bra vetenskap och att man mår bra så klarar man sig fint. Det senaste som diskuteras en hel del (inte nytt egentligen men mer forskning börjar komma) är fasta. För lite mer tankar kring detta och ett intressant program kolla Davids blogg. Jag har själv blivit nyfiken på det hela och man bör testa det mesta innan man dissar det. Jag körde periodisk fasta i 3 veckor själv för att se hur det är. För min del skilde det sig inte så mycket från hur jag känner mig annars och det var väl egentligen lite kort tid att prova. Men jag trivs med att kunna äta när jag känner för det och har snarare problem med att få i mig tillräckligt med mat än för mycket. Jag tappar lätt i vikt, känner inte hunger och blir mätt väldigt fort. Detta kan vara minst lika jobbigt som att försöka gå ner i vikt och det finns många som har samma problem som jag.

Däremot har jag aldrig vågat köra en längre fasta tidigare. Eftersom jag lätt tappar i vikt. Men nu kände jag att det var dags och även vi smala personer har rätt gott om fettlager egentligen. Så jag åt min sista måltid i torsdags kväll 19.30-20 ungefär och inledde seda fastan. Under fredagen kände jag ingenting. Lika pigg som vanligt, ingen hunger, normal energi, klar i huvudet… På kvällen fick jag dock lite spänningar i huvudet. Det enda som jag intog under fastan var vatten och grönt te. När jag la mig i fredags vid tio-tiden kändes det helt ok. Jag vaknade dock vid 5 och kunde inte somna om så gick upp efter en halvtimme. Från 6-6.30 blev det lite jobbigare, började känna ett sug/en lust efter att äta och vid 8 när jag gjorde iordning något att äta var jag rätt darrig. Men så gott det är att äta! Jag har tidigare haft nasogastrisk sond i 8 dagar vid ett tillfälle under utbildningen. Ingen fast föda på 8 dagar, bara sondnäring, då smakade det helt underbart att äta igen. Fastan nu vet jag inte om den har gett något konkret, då skulle jag behöva ta lite prover för att se vad som har hänt. Men jag mår bra och kände mig stark i gymmet idag. Det kommer nog att bli fler gånger.

Det är fascinerande…

…hur många människor det finns som säger att det är just ”så här” man ska äta, eller just ”den här” träningsformen man ska hålla på med. Jag är övertygad om att det finns många olika ”dieter” som fungerar alldeles utmärkt för många olika människor. Och att man kan träna det som man trivs med och som ger de resultat man vill utan att det behöver vara fel, bara för att det kanske egentligen finns något bättre. Huvudsaken är väl att människor mår bra och tar hand om varandra. Jag kommer ofta på mig själv med att skaka på huvudet åt folk som tränar ”fel” eller har dålig teknik. Men jag har själv varit där och har behövt lära mig genom smärta att göra rätt. Och jag har ätit sämre än de flesta och upptäckt skillnaden när man lär sig vad som är sjysst mat. Att vara ödmjuk, hjälpsam och våga misslyckas är svårt men viktigt. Ingen har alla svar, men många påstår de ändå. Läste en rolig artikel idag som belyser detta. Om vi låser oss i vår tro på det egna och inte är öppna för nya tankar eller metoder begränsar vi inte bara oss själva utan även de människor som lär av oss och ser upp till oss.

Jag har mina begränsningar och jag försöker inte bara lista ut vilka de är utan också göra något åt dom. Och då ber jag andra om hjälp. När människor med kunskap och respekt hjälper mig och guidar mig så vet jag att jag kommer att bli en bättre människa. Och när det gäller en så enkel men svår sak som rörlighet så är det skönt att bara gå på ett pass Flex med en härlig kollega som Cilla. Så imorgon kommer jag att vara starkare, rörligare och lite visare. På god väg helt enkelt…

Det inte bara luktar illa, smaken lämnar lite att önska…

…så frågan är om det är värt det. Jag har alldeles precis smakat en, vad ska man kalla det, brygd som ska vara nyttig och stärkande. Jag såg ett klipp där Zenkahuna, en kul snubbe i USA eller däråt, berättade om och gjorde denna brygd som jag kände att jag måste testa. Man kan inte dissa föränn man provat. Det är goa grejer i så varför inte.

Allting hackat, rivet och lagt i burken.

Burken fylld med pepparrot, ingefära, jalapeno, vitlök och rödlök, och sedan toppad med äppelcidervinäger.

Dag 2.

Dag 3.

Efter någon vecka.

Precis innan jag silade innehållet och tog min första shot.

Det luktar inte så gott och smakar inte mycket bättre. Det är starkt och man känner hur det börjar hända grejer i bröstet nästan genast. Nu var det kanske 45 min sedan jag hällde i mig typ en halv deciliter, jag känner fortfarande värme i bröstet. Det är väldigt intressant timing med detta test då jag i morse kände mig lite snörvlig. Vi får se hur jag känner i morgon!

Onsdag 120502

Idag blev det ett väldigt lätt pass, lyssnar lite till kroppen nu när jag är äldre och visare. Pressar med 16 kg, handstående, plankan på utsträckta händer och lite trapeziuslyft i pullupstången. På hemvägen handlade jag lite och blev otroligt sugen på potatissallad så tillsammans med 2 kotletter blir det middag. Kanske med en öl till…

Måndag 120416

Dagens träning:
Clean & Press
1/1
2/2
1/1
2/2
1/1
2/2
med 24 kg kettlebell. Därefter tunga enarmssvingar med 32 kg – 5/5 x 10 på 10 min. Sedan kompletterade jag med rehab för mitt knä – step up på box med skivstång, sidoutfall med kettlebell och ensidiga tåhäv. Sedan hem och laga en supergod kycklingwok. Kroppen och magen är nöjda!

Omprogrammering pågår…

Jag har känt det sista att allt inte står rätt till i min kropp och med mina tankar. Det är dags att rensa ut lite dåliga tankar och äta bra mat som ger mig energi och välmående. I afton ska det bli grillning med en riktigt go sallad till.

Grov sallad med ruccola, avokado, röd lök, paprika och rädisor.

Enkel dressing gjord på rapsolja, balsamvinäger, salt och peppar.

Tidigare under dagen var det box på Keiko som stod på scheemat. Ping som håller i det körde extra hårt med oss då det var terminsavslutning. Nu får man köra sparring med vännerna igen.