Into the wild…

Semester… vila… Jag har verkligen sett fram emot min ledighet ända sedan jag bestämde mig för vad jag skulle göra denna sommar. Jag ska vandra Europaled 1 genom Sverige. På lördag går tåget kl 05.55 norrut. Kl 17.50 är jag beräknad att vara framme vid Grövelsjöns fjällstation, en bit norr om Sälen. Där kommer jag sova första natten och prata lite med folk där om lederna söderut. Sedan på söndag bär det av. 120 mil är leden. Jag har 5 veckor på mig. Hur långt tror du jag kommer? Så här ser packningen ut:

Nästan allt som ska med i ryggsäcken...

Nästan allt som ska med i ryggsäcken…

Tält – 1500g
Ryggsäck+regnskydd – 3600g+225g
Vattenblåsa – 300g+(3000g)
Sovsäck+innersäck/lakan – 700g+400g
Liggunderlag – 1800g
Stormkök+bränsle, diskredskap – 360g+2*400g
Tändare, tändstål
Kamera+laddare – 630g+130g
Mobil+laddare – 130g+65g
Pannlampa – 90g
Kniv – 140g
Yxa – 500g
Schweizisk armékniv (konservöppnare, pincett mm)
Spork
Vattenflaska
Vitamineral
Kartor
Tandborste+tandkräm
Knästöd
Regnjacka
Gåstavar – 470g
Underställ
Shorts
Kortärmad skjorta
Långärmad skjorta
Byxor
Kalsonger
Strumpor
Skor
Dunjacka
Solskydd
Toalettpapper
Myggmedel
Bankdosa
Mössa
Handskar
Klocka

Total vikt – 11540g+(3000g)

Mat: frystorkat, nötter, nöt-créme, jordnötssmör, olja, couscous, tonfisk, makrill, ölkorv, torkade aprikoser och ingefära, havregryn, chokladpulver…
Maten för de 2 första veckorna. En del av det kommer räcka längre...

Maten för de 2 första veckorna. En del av det kommer räcka längre… Tack bror för det frystorkade!

Min tanke med vandringen är att njuta. Av naturen, tystnaden, skönheten, ron och att ta sig ordentlig tid för varje liten syssla man utför. Att kunna inleda dagen med yoga, att meditera och bara vara. Första sträckningen går mellan Grövelsjön och Sälen och är 16 mil lång. Jag räknar ungefär med att det tar 2 veckor. Efter det kommer jag att göra det som faller mig in, en kollega har tipsat om att hyra dressin mellan Mora och Vansbro. Och skulle det inte funka nånstans så kan jag ju ta en buss eller tåg hem. Mobilen följer med men endast för nödfall. När jag befinner mig någonstans med täckning och möjligheter till laddning så kommer jag uppdatera så att du vet att jag lever 😉 Men annars blir det total avkoppling, och bortkoppling.

Så har det riktigt härligt i sommar! Det ska jag ha.

Startpunkt(erna)

Ganska nyligen var jag på en tyngdlyftningskurs med Anders Lindsjö från Eleiko. Riktigt kul och givande. Hans tips mot slutet av kursen var att spela in mina ryck och stötar och sedan helt enkelt öva rörelserna ett tag. Utan att filma under tiden och utan att göra varianter på lyften. Det känns redan som att det hänt en del men det finns mycket att lära. Nedan är första videon på min tyngdlyftningsresa. Min första startpunkt.

140413 Tynglyftning nr 1 from Davidsson & Goliat on Vimeo.

Det som slog mig när jag gjorde detta var att jag borde göra något liknande med mina andra sätt att träna. Mitt fokus nu ligger på tyngdlyftningen, kettlebells, yoga och kroppsviktsträning. Därför tänkte jag idag spela in de flesta kroppsviktsövningar som jag övar på just nu. Några funkade och kommer i klippet nedan men då jag körde ett pass i fredags som har lämnat mig med mördande träningsvärk i stora ryggmuskeln bl a så gick det helt enkelt inte. Det får komma nästa gång. Men här kommer min andra startpunkt.

140427 Calisthenics nr 1 from Davidsson & Goliat on Vimeo.

Jag övar nån gång i veckan med en fantastiskt duktig tjej som heter Karin. Hennes sambo fotar en del så vi passade på att få några fina bilder på annandagen påsk. Vi har nyligen upptäckt att vi båda tycker det är väldigt roligt med acroyoga. Så då måste vi ju såklart börja lära oss fler positioner och framför allt övergångar mellan dem. Så här är min tredje startpunkt.

Tandemhandstående

Tandemhandstående

Mitt enhandsstående känns mycket stabilare då jag har övat mycket mer på vanligt handstående.

Mitt enhandsstående känns mycket stabilare då jag har övat mycket mer på vanligt handstående.

Försöker hitta den raka linjen.

Försöker hitta den raka linjen.

Acroyoga i parken bakom Storan.

Acroyoga i parken bakom Storan.

DSC_0936

Trickig att komma in i men visst den härlig ut.

En lång väg dit men en rolig sådan och snyggt slutresultat.

En lång väg dit men en rolig sådan och snyggt slutresultat.

Lite läskigt när man först testar är det men man hittar snabbt rätt.

Lite läskigt när man först testar är det men man hittar snabbt rätt.

Spontan position vi hittade under tiden. Karin är grym på att lätt vispa ut benen i split och lita på att jag håller henne.

Spontan position vi hittade under tiden. Karin är grym på att lätt vispa ut benen i split och lita på att jag håller henne.

Ett filosofiskt dilemma

Det är fantastiskt vilka intressanta tankar som dyker upp när man halvt sover/drömmer och är halvt vaken. De får vingar som aldrig annars. Jag läste att allt vi människor är som personer är vanor. Summan av den jag är skulle då bestå av mina vanor/tankemönster. Det innebär att för att förändras eller utvecklas som person så behöver jag utsättas för nya situationer, nya människor, nya tankar. Jag måste våga ifrågasätta mina egna tankar och reaktioner. Våga tänka kritiskt. Våga. För att våga måste det finnas rädsla. Vad är rädsla? Vad är du rädd för? Jag är rädd för att misslyckas, framför allt så att andra kan se det. Jag är rädd för att inte räcka till, säga fel sak, konflikter, att bli sjuk/skadad, att inte få leva mitt liv som jag vill. Detta är helt naturliga rädslor. Men vad är rädsla. Det jag är rädd för har ju ännu inte hänt, det som jag målar upp i sinnet är möjligt men kanske aldrig händer. Vissa av händelserna har inträffat tidigare i livet så jag vet hur det känns. Jag blev biten av en hund för några år sen och lång tid efter reagerade min kropp varje gång jag såg en hund. Intellektuellt var jag inte rädd men rent fysiskt var min kropp det och förberedde mig på att något skulle kunna hända. Andra möjliga situationer har man fått lära sig att man ska undvika för att det har varit/skulle kunna bli pinsamt. Detta är tankemönster som finns i min hjärna. Andra kanske är rädda för att åka hiss, gå upp/ner i vikt, tappa kontrollen, bli av med jobbet osv. Det finns någon undersökning som visar att människor i Sverige är mer rädda för att tala inför folk än att dö. För mig är det ett sundhetstecken. Alla ska vi dö hur vi än gör, varför vara rädd för det. Jag är inte rädd för döden.

För att bryta dessa tankemönster måste jag våga. Utsätta mig för nya situationer, människor, tankar. Ifrågasätta. Konfrontera mig själv. Vem är jag innerst inne och vem är jag inte? Varför finns dessa mönster som styr mig och mitt liv? Vågar jag se mig själv som jag verkligen är och inget mer? Är jag rädd för att någon annan ska se mig som mindre än jag är?

Om jag inte är rädd för döden, är jag då rädd för att leva?

Framsteg och uppsteg

Igår var det riktigt härligt att ha en heldag med yoga anordnat av Didi som höll i retreaten på Borneo där jag var i februari. Hon är i Göteborg en kort stund innan hon åker till Borneo igen. Ska bli så kul att åka dit i sommar och träffa henne och alla andra härliga människor där igen. Pengarna som vi betalade för den härliga yogan går oavkortat till människor som verkligen behöver det i Afrika.

Några av barnen som får hjälp.

Några av barnen som får hjälp.

Vi började med 2 timmar yoga i varierande tempo. Solhälsning, månhälsning och lite medicinsk yoga. Sedan lunch på Solrosen, riktigt smarrig lasagne, som följdes av mer medicinsk yoga och meditation. Igår hade jag myror i brallan och kunde inte sitta still och fokusera. Ibland blir det så. Men den medicinska yogan är väldigt skön för att jobba med kroppen på ett annorlunda sätt. Ibland ligger du i en position i flera minuter. Det händer nya grejer i musklerna.

Idag blev det mitt benpass/knärehab. Det känns som att det går riktigt bra. Tar det lugnt och ökar väldigt långsamt. Satsar istället mer på time under tension och att verkligen känna varje muskel så mycket det bara går. Stor range of motion och fokus på teknik (ber om ursäkt för all svengelska…)

130602

Benspark (extra set på vänster ben och statiskt håll i toppläget för extra effekt)
Benpress (extra set på vänster)
Sidoutfall
Uppsteg på box
Lårcurl
Höftextension (extra set utan vikt på vänster)
Tåhäv (extra set på vänster)

Anledningen till att jag kör extra på vänster är att det benet är både svagare och mindre efter de senaste åren av strul med mitt knä. Så målet nu är att komma ikapp, både i muskelvolym och styrka.

Veckans tips #4:

Träna gärna en sida i taget i vissa träningsperioder. Genom att skilja på vänster och höger genom att exempelvis pressa en sida i taget så kan du upptäcka och åtgärda obalanser och din starka sida kan inte kompensera för den svagare. Du utmanar dessutom din koppling och stabilitet genom kroppens centrum.

Knäböj och mera knäböj…

Jag behöver mer ben. Starkare, stabilare, mer muskelmassa och rörlighet. Jag tappar väldigt lätt dessa kvalitéer och då framförallt i benen. Så jag behöver bygga upp och bevara. För att få balans i min kropp. Så idag blev det knäböj, och knäböj. Med min egna kroppsvikt som belastning. Jag började med 1, 20 sek vila, sedan 2, 20 sek vila, sedan 3 osv. Ändå upp till 15 och sedan ner igen.

130127

Knäböj – 1, 2, 3…-15, 14, 13… -1 (totalt 225 reps)

Sedan lite kreativ stretch a la Malin Kirjonen (en lite härligt crazy vän) i TRX. Split och spagat, med väldigt långt kvar till ytterläge… Sedan lite yogastretch. Bilderna nedan illustrerar hur det ska se ut, jag jobbar på det.

Nedåtgående hund. (bilden hämtad här)

Nedåtgående hund. (bilden hämtad här)

Djup knäböjsstretch för att mjuka upp fot- och höftleder. Kallas Malasana inom yoga lärde jag mig nu när jag letade upp bilden (hämtad här).

Djup knäböjsstretch för att mjuka upp fot- och höftleder. Kallas Malasana inom yoga lärde jag mig nu när jag letade upp bilden (hämtad här).

 

På darriga ben…

…vandrar jag hem. Veckan som har gått blev det ganska lite träning och mycket jobb. Vila är bra det med, men nu räcker det för ett tag. I fredags blev det yoga med Malin igen, mycket fokus på ben i hennes pass, precis vad jag behöver. På lördagen blev det sedan lite egen träning i Askim efter att ha lett första halvan av cirkelspin.

121208

Frontsquat (kettlebell) 24kg – 10 x 4
Marklyft 60kg – 8 x 4
Pullups (händerna ihop) – 7 x 3, 5
Press (kettlebell) 20kg – 8/8 x 3

Idag blev det ett rent benpass. Det var väldigt länge sen sist. Efter att jag skadade knät så har vänsterbenet legat efter och gör det fortfarande. Så nu är det dags att ta tag i det igen eftersom jag tappat tråden. Därför kommer den rena benträningen med maskiner tillbaka igen, först muskelmassa för att skydda knät så får styrkan komma längre fram igen.

121210

Benpress – 50 x 12, 70 x 12, 80 x 12
Benspark – [15 x 8] x 3
Lårcurl – [15 x 12] x 3
Bollcurl – 12 x 3
Frontsquat (skivstång) – [40kg x 10] x 3
Tåhäv (h/v) – 12 x 3
Tåhäv (h/v i benpress) – [40 x 12] x 3

Att bli utmanad

121202

Idag blev det lite mer än vad jag hade tänkt. Monika la ut en utmaning om en inverted yogaposition varje dag i en månad. Sierra hängde såklart på och därefter blev det fler. Det såg riktigt kul ut så jag var ju bara tvungen att vara med. Så träningen idag blev först ett yogapass med Jannice, sedan lite rehab i gymmet följt av de två första dagarnas utmaningar:

Eftersom jag missade gårdagen fick jag göra både den första och andra idag. Detta är #1.

Detta är #2.

Gå på lina

121123

Efter mitt långa uppehåll så börjar det nu ta fart igen. Idag blev det två pass. Först yoga innan lunhen. Ett lugnt skönt pass med Cilla. Sen var det laddning inför eftermiddagens på KC! Idag blev det lugnt och skönt med mycket fokus på teknik och rörlighet. Väldigt lätta vikter:

Getup – 12kg 1/1, 16kg 1/1
Marklyft 55kg – 8 x 5
Fronstsquat 12kg – 8 x 5
Pushup – 8 x 5
Slackline

121123 Marklyft from Davidsson & Goliat on Vimeo.

121123 Frontsquat from Davidsson & Goliat on Vimeo.

121123 Slackline from Davidsson & Goliat on Vimeo.

Söndag 120415

Igår blev det skön yoga med syster på Friskis & Svettis, Eriksberg. Hon hade bokat i veckan och jag tänkte, varför inte hänga med. Det var helt rätt med rörlighetsträning. Sedan handlade vi, det blev balansbräda, instabilitetskudde, cykelhjälm, nya träningstights och lite annat smått och gott.

Idag var det dags för Core-inspiration i Askim med Jenny Jonasson som jobbar med JEMS. Solen sken så jag cyklade på min lånade racer. Dit på 1.08h och hem på 0.59h. Medvind på hemvägen helt klart då jag låg lägre i snittpuls men snabbare på tiden. Så ett cykelpass ihop med core workshop känns fint för dagen.

Fin utsikt när man cyklar gör att det känns så otroligt värt det!