Workshop ger en trött kropp men glad knopp

I helgen var det dags för workshop. 2 dagar, 3 timmar per dag, som enbart handlade om att stå på händer. För nästan 1 år sen var jag på en workshop med Yuval Ayalon. Den gav oerhört mycket och har fått mitt handstående att utvecklas. Denna helg kom Mikael Kristensen till Göteborg för att lära ett entusiastiskt gäng grunderna i handstående. De som kom var på alla nivåer och Mikael gav alla något att ta med sig. Jag kände igen en hel del från tidigare men fick några små guldkorn att ta med mig tillsammans med bra och givande feedback från Mikael. Han är oerhört duktig själv och lär ut med en säkerhet som jag tror är influerad av sin hårda ryska lärare och en kunskapstörst som alla borde ha. Han förklarar både hur kroppen ska användas när vi står upp och ner och vad som faktiskt händer anatomiskt när vi gör. Och även varför det är viktigt. Medan Yuval gav en mängd riktigt bra tips på övningar fick jag nog mer med mig en förståelse för rörelserna denna gång och lite nya perspektiv. Båda rekommenderas varmt! Yuval kommer till Gbg i mars via Monika Björn och Mikael är tillbaka i höst via Christian Wederbrand.

Tack för en kul och givande helg!

150208 Handstand workshop med Mikael Kristiansen from Davidsson & Goliat on Vimeo.

Ny park i Slottsskogen!

Tog ledigt idag efter en lång och innehållsrik vecka. Hela helgen var det SVDA på Kista-mässan, årets happening inom Friskis&Svettis. Jag och Nicklas körde lite kroppsviktsträning för nyfikna och duktiga funktionärer. Handstående, pushup-varianter, elbowlevers, pullups, dips, muscleups, front- och backlever levererades bland annat.

Den här riggen från Eleiko använde jag och Nicklas till vårat Calisthenics-pass. Riktigt kul var det!

Den här riggen från Eleiko använde jag och Nicklas till vårat Calisthenics-pass. Riktigt kul var det!

Så jag har varit lite trött och seg igår och idag. Lyckades ändå träna igår. Och hade perfekt timing idag med uppehåll och till och med lite sol ibland. Så det blev en sväng till den nya parken i Slottsskogen för att kolla hur det blivit. Som tur är har lite duktigt och kunnigt folk varit involverade och det har blivit kanon! Det ser att vara några grejer till på gång. Det blir kul att se vad.

Ställningar från Tufteparken, ett norskt företag. Verkar riktigt bra.

Ställningar från Tufteparken, ett norskt företag. Verkar riktigt bra.

Några av dagens övningar i videon. Kroppen kändes inte hundra och jag har tidigare bara gjort en muscleup åt gången. Så blev väldigt glad att kunna göra 3 på raken, med lite knäkip… Här kommer det att hängas mycket, speciellt när det blir varmt igen! Det enda svåra var att försöka stå på händer i träspån, en liten bit fastare mark hade uppskattats.

141111 Nya uteparken i Slottsskogen from Davidsson & Goliat on Vimeo.

12 timmar handstående på 2 dagar…

Ja inte riktigt 12 timmar nonstop. Utan 3 timmar för nybörjare med olika skills and drills för att börja stå på händer. Sedan 3 timmar efter lunch för avancerade utövare. Efter lunch… det kändes. Och jag har mycket att lära, jag visste det innan men insåg det ännu mer. Sedan en likadan dag till.

 

En skill som jag förstår bättre nu, tuckposition. Jag gör den inte så mycket bättre, men jag vet vart jag ska ;)

En skill som jag förstår bättre nu, tuckposition. Jag gör den inte så mycket bättre, men jag vet vart jag ska 😉

På tal om lunch så var det över en lunch med Monika Björn som vi kom in på att vi båda jobbade med vårat handstående. Och att hon skulle ta hit Yuval Ayalon. Som jag sett på Youtube och blivit oerhört imponerad av. Gissa om jag satt och väntade på nätet när hon la ut det. Bokade första platsen.

 

Första dagen fick vi lära oss att gå i gymnastplanka, på ett golv med mycket friktion...

Första dagen fick vi lära oss att gå i gymnastplanka, på ett golv med mycket friktion…

...så andra dagen körde jag dansarknepet, ha strumpor på halva foten. Yuval försöker nå för att pressa ner på mina tår, så att jag ska pressa uppåt. Push, push! Hördes ofta i lokalen.

…så andra dagen körde jag dansarknepet, ha strumpor på halva foten. Yuval försöker nå för att pressa ner på mina tår, så att jag ska pressa uppåt. Push, push! Hördes ofta i lokalen.

Jag har lärt mig mycket i helgen och jag har träffat nya vänner. Riktigt härliga människor som var där för att lära.

 

Förmiddagsgänget

Förmiddagsgänget

 

Eftermiddagsgänget

Eftermiddagsgänget

Yuval är en fantastisk lärare. Han har en enorm erfarenhet och många bra skills and drills att dela med sig av. 30 år på händerna… Och alltigenom är han ödmjuk, oerhört lättillgänglig och en skön snubbe! Tack till Monika som fixade detta och varsågoda att njuta av Yuvals skills!

Fortsättning på startpunkterna

Här kommer några övningar till som inte kom med förra gången, bl a pga brutal träningsvärk i lats. Får se hur det blir efteråt denna gången. Såg för ett tag sen att David hade gjort framsteg i sina negativa enarmschins och blev sugen på att kolla var jag befinner mig. Jag har tidigare klarat 5 enarmschins så vägen tillbaka borde inte vara mer än nåt år kanske… 😉 Lite lek blir det alltid också när jag övar med Karin, kul ska det vara! Men nästa gång ska vi struktur på det, typ…

140501 Calisthenics nr 1 from Davidsson & Goliat on Vimeo.

Startpunkt(erna)

Ganska nyligen var jag på en tyngdlyftningskurs med Anders Lindsjö från Eleiko. Riktigt kul och givande. Hans tips mot slutet av kursen var att spela in mina ryck och stötar och sedan helt enkelt öva rörelserna ett tag. Utan att filma under tiden och utan att göra varianter på lyften. Det känns redan som att det hänt en del men det finns mycket att lära. Nedan är första videon på min tyngdlyftningsresa. Min första startpunkt.

140413 Tynglyftning nr 1 from Davidsson & Goliat on Vimeo.

Det som slog mig när jag gjorde detta var att jag borde göra något liknande med mina andra sätt att träna. Mitt fokus nu ligger på tyngdlyftningen, kettlebells, yoga och kroppsviktsträning. Därför tänkte jag idag spela in de flesta kroppsviktsövningar som jag övar på just nu. Några funkade och kommer i klippet nedan men då jag körde ett pass i fredags som har lämnat mig med mördande träningsvärk i stora ryggmuskeln bl a så gick det helt enkelt inte. Det får komma nästa gång. Men här kommer min andra startpunkt.

140427 Calisthenics nr 1 from Davidsson & Goliat on Vimeo.

Jag övar nån gång i veckan med en fantastiskt duktig tjej som heter Karin. Hennes sambo fotar en del så vi passade på att få några fina bilder på annandagen påsk. Vi har nyligen upptäckt att vi båda tycker det är väldigt roligt med acroyoga. Så då måste vi ju såklart börja lära oss fler positioner och framför allt övergångar mellan dem. Så här är min tredje startpunkt.

Tandemhandstående

Tandemhandstående

Mitt enhandsstående känns mycket stabilare då jag har övat mycket mer på vanligt handstående.

Mitt enhandsstående känns mycket stabilare då jag har övat mycket mer på vanligt handstående.

Försöker hitta den raka linjen.

Försöker hitta den raka linjen.

Acroyoga i parken bakom Storan.

Acroyoga i parken bakom Storan.

DSC_0936

Trickig att komma in i men visst den härlig ut.

En lång väg dit men en rolig sådan och snyggt slutresultat.

En lång väg dit men en rolig sådan och snyggt slutresultat.

Lite läskigt när man först testar är det men man hittar snabbt rätt.

Lite läskigt när man först testar är det men man hittar snabbt rätt.

Spontan position vi hittade under tiden. Karin är grym på att lätt vispa ut benen i split och lita på att jag håller henne.

Spontan position vi hittade under tiden. Karin är grym på att lätt vispa ut benen i split och lita på att jag håller henne.

Ben och upp och ner.

Det är väldigt skönt att mina knän har fungerat så bra, det var längesen jag hade problem nu. Alla rörelser funkar fortfarande inte fullt ut men det går hela tiden åt rätt håll. Nu är det dags att ta tag i rehaben igen. Jag behöver mer muskelmassa i benen fortfarande för att skydda knäleden. Och kanske lite för att det är snyggt också…

Jag kör ett väldigt enkelt program just nu:

Benspark
Bencurl
Tåhäv
Frontsquat (med stång eller kb)

Alla övningar körs med den vikt som känns bra för stunden och tills det brinner gott i muskeln. Normalt sett kör jag väldigt sällan till failure (fullständig uttröttning av muskeln) men här handlar det om att stimulera tillväxt, eller i mitt fall återväxt. Dagens pass kändes bra och ett kvitto på att jag hade kört ordentligt var de lätt skakiga benen i trappan ner från gymmet. Eftersom mitt största fokus utöver rehab just nu är handstående slängde jag in lite övning där med:

140127 Handstand legs from Davidsson & Goliat on Vimeo.

Har övat…

Idag har jag övat på några rörelser. Formen börjar infinna sig igen och kroppen svarar gott just nu.

131208 Front lever, handstand, pushup, l-sit, planche practice mellan from Davidsson & Goliat on Vimeo.

Jag tänkte förklara lite vad du bör tänka på och vad jag har att jobba på i dessa rörelser.

Pushup: Axlarna in i kroppen/långt från öronen, stabila skulderblad och spänning i hela kroppen. Jag jobbar åt sidorna för att stärka positionen i botten inför enarmspushup så småningom.

Front lever sedan sida till sida: Här går jag upp till en front lever position nerifrån. Detta stärker de muskler som behöver jobba för att kunna hålla positionen. Detta är något som kommer ta tid, jag har endast kunnat hålla topposition någon sekund tidigare. Här är det verkligen helkroppsspänning som gäller. Sedan går jag sida till sida i toppläget i en pullup, återigen för att stärka inför att kunna göra enarmspullup. Det kommer att ta mycket längre tid att uppnå än enarmspushup, men tränar man medvetet och med tålamod så kommer det så småningom att hända. Jag har klarat det tidigare i livet när jag klättrade som mest så jag vet att det är möjligt.

L-sit till tuck planche: Här har jag en aning hollow-position, dvs kutar ryggen en aning. Det är väldigt svårt att göra en L-sit utan att hålla den positionen. Här gäller det att pressa sig upp och låsa ut armbågarna. Jag missar med armbågarna ett antal gånger som du kan se, något att öva på. Jag försöker komma upp lite i V-sit och byter även till en tuck planche. Här gäller det att hitta balansen och spänningen. Detta är nytt för mig så det är svårt att hitta bra position och stabilitet.

Pullups sedan sida till sida: Dra aktivt ner skulderbladen och axlarna. Bänd stången med händerna (bildligt) och spänn bålen.

Handstående: Det går bättre och bättre, men det handlar fortfarande mycket om att experimentera med olika positioner och balansen. Det finns lite olika skolor om att pressa ifrån golvet och upp med axlarna, andra säger sug in dom i kroppen. Jag tror det handlar om att hitta det som funkar för en själv genom att mycket. Jag är väldigt inriktad just på handstående just nu och har det som prio (förutom att rehaba mina knän då). Jag har en lång resa framför mig, men alla måste vi börja någonstans. Här gäller det också att ha spänning i kroppen, men inte för mycket. Du behöver kunna anpassa efter de balansskiftningar som sker. Använd framför allt händerna för att styra kroppen, aktiva fingrar är ett måste!

Rörlighet, hand och fingerstyrka: Här jobbar jag lite med rörlighet i handlerna och styrka i desamma och fingrarna. Efter min olycka har jag fortfarande ont i min högra hand och tumme ibland, och jag vill lugnt och försiktigt stärka upp igen. Här gäller det verkligen att ha tålamod. Börja lugnt och bygg upp över lång tid.

Rörlighet: En enkel liten rörlighetsrutin. Min nedåtgående hund är inte helt hundra som du kan se, det finns en hel del att jobba på. Du kan se lite mer om positionen här. Jag behöver fortfarande få upp med rörlighet i baksida lår, rumpa och ländrygg. Ryggen ska vara rak likaväl som benen. En hel del att jobba med här…

Träning på semestern?

Det tog lite tid, men nu har jag äntligen gått igenom mina 1500 bilder från semestern. Resultatet kommer här.

130908 Borneo semester from Davidsson & Goliat on Vimeo.

Självklart går det att träna även på semestern, speciellt om man tar med sig sina ringar… Formen är inte på topp men det handlade mest om underhåll när jag var iväg. Nu när jag är hemma igen tränar jag efter följande upplägg:

Dag 1.Pushups
KB snatch
Bridge

Dag 2.Squat
Benspark
Boxhopp
Dag 3.Handstand pushup
Triceps press
Svingar
Dag 4.Pullups
Biceps curl
Leg raise
Då min axel gör lite ont sen en vecka blev det lugnt med pullups idag, kändes inte något med dom andra övningarna dock.

130908 Training, holiday and after 2 from Davidsson & Goliat on Vimeo.

Ta chanserna som kommer

För en vecka sedan var jag i Jönköping. Hade tänkt träna på något av gymmen där, men så ringer min syster och undrar om jag följer med till en liten sjö med resten av familjen och barnen (syrrans och brorsans). Får väl träna lite senare då tänker jag. Men väl på plats finner jag dessa och det blir helt enkelt en rolig, spontan session vid sjön i solen! Och barnen tyckte det var roligt och ville var med de också. Var ett gott föredöme för dina barn!

130706 Lek vid sjön from Davidsson & Goliat on Vimeo.