Ibland blir det inte som man tänkt sig…

Nån gång ibland får man uppleva ett ögonblick. Ett ögonblick av tid som nästan stannar, av skönhet och frid. Och ibland ögonblick av misär med fötterna försvunna i sankmarken, ett moln av mygg/knott/flugor som biter och 35kg på ryggen. Det är kontraster och det är viktigt.

Tung packning men lycklig i själen av vyerna och skönheten.

Tung packning men lycklig i själen av vyerna och skönheten.

Det blev en mycket kortare vandring än tänkt, men ibland blir det inte som man tänkt sig. Och det är helt ok. Jag kände för att åka hem, så då åkte jag hem. Jag kommer att åka och vandra igen, med mindre packning, mindre mygg, mer planering och inte riktigt så storslagna planer. Och kanske tillsammans med någon. Nästan det första jag gjorde var att komma till en liten fäbod med två härliga människor som fick mig att inse att det ändå är rätt häftigt med möten, möten mellan människor. Dom där ögonblicken när man riktigt, riktigt trivs.

Monika som tar hand om en jättefin gammal fäbod söder om Grövelsjön.

Monika som tar hand om en jättefin gammal fäbod söder om Grövelsjön.

Med sig hade hon barnbarnet Tuva som var där hela sommaren och hjälpte mormor med djuren. Go liten tjej som undrade om jag kunde stå i brygga och lekte burken med. Men stå på händer var svårt.

Med sig hade hon barnbarnet Tuva som var där hela sommaren och hjälpte mormor med djuren. Go liten tjej som undrade om jag kunde stå i brygga och lekte burken med. Men stå på händer var svårt.

Monika hade både kor och getter. Ena kon födde till och med en kalv under natten jag var där. Detta är de första stapplande stegen, bara timmer efter födseln!

Monika hade både kor och getter. Ena kon födde till och med en kalv under natten jag var där. Detta är de första stapplande stegen, bara timmer efter födseln!

Från vackra vyer och porlande bäckar...

Från vackra vyer och porlande bäckar…

...till att bli uppäten levande.

…till att bli uppäten levande.

2014-07-10 01.32.43

Dessa bett och svullnader höll mig vaken om nätterna, låg och hade lite underliga ryck och kämpade med att inte klia.

Sensmoralen är denna: gör det du känner för!

Into the wild…

Semester… vila… Jag har verkligen sett fram emot min ledighet ända sedan jag bestämde mig för vad jag skulle göra denna sommar. Jag ska vandra Europaled 1 genom Sverige. På lördag går tåget kl 05.55 norrut. Kl 17.50 är jag beräknad att vara framme vid Grövelsjöns fjällstation, en bit norr om Sälen. Där kommer jag sova första natten och prata lite med folk där om lederna söderut. Sedan på söndag bär det av. 120 mil är leden. Jag har 5 veckor på mig. Hur långt tror du jag kommer? Så här ser packningen ut:

Nästan allt som ska med i ryggsäcken...

Nästan allt som ska med i ryggsäcken…

Tält – 1500g
Ryggsäck+regnskydd – 3600g+225g
Vattenblåsa – 300g+(3000g)
Sovsäck+innersäck/lakan – 700g+400g
Liggunderlag – 1800g
Stormkök+bränsle, diskredskap – 360g+2*400g
Tändare, tändstål
Kamera+laddare – 630g+130g
Mobil+laddare – 130g+65g
Pannlampa – 90g
Kniv – 140g
Yxa – 500g
Schweizisk armékniv (konservöppnare, pincett mm)
Spork
Vattenflaska
Vitamineral
Kartor
Tandborste+tandkräm
Knästöd
Regnjacka
Gåstavar – 470g
Underställ
Shorts
Kortärmad skjorta
Långärmad skjorta
Byxor
Kalsonger
Strumpor
Skor
Dunjacka
Solskydd
Toalettpapper
Myggmedel
Bankdosa
Mössa
Handskar
Klocka

Total vikt – 11540g+(3000g)

Mat: frystorkat, nötter, nöt-créme, jordnötssmör, olja, couscous, tonfisk, makrill, ölkorv, torkade aprikoser och ingefära, havregryn, chokladpulver…
Maten för de 2 första veckorna. En del av det kommer räcka längre...

Maten för de 2 första veckorna. En del av det kommer räcka längre… Tack bror för det frystorkade!

Min tanke med vandringen är att njuta. Av naturen, tystnaden, skönheten, ron och att ta sig ordentlig tid för varje liten syssla man utför. Att kunna inleda dagen med yoga, att meditera och bara vara. Första sträckningen går mellan Grövelsjön och Sälen och är 16 mil lång. Jag räknar ungefär med att det tar 2 veckor. Efter det kommer jag att göra det som faller mig in, en kollega har tipsat om att hyra dressin mellan Mora och Vansbro. Och skulle det inte funka nånstans så kan jag ju ta en buss eller tåg hem. Mobilen följer med men endast för nödfall. När jag befinner mig någonstans med täckning och möjligheter till laddning så kommer jag uppdatera så att du vet att jag lever 😉 Men annars blir det total avkoppling, och bortkoppling.

Så har det riktigt härligt i sommar! Det ska jag ha.

Jag är glad att jag får fira min födelsedag.

För en och en halv vecka sedan låg jag på akuten. Efter att ha blivit undersökt av en pluton av människor och röntgats låg jag i en korridor med nackkrage, chock och min syster som sällskap. Då de inte hittat något akut som behövde opereras var det inte längre bråttom. Allt stannar upp, förutom min fortfarande alltför snabba andning och smärtan.

Jag cyklade hem efter att ha haft en PT-kund. Det är härligt att hjälpa någon bli starkare och må bättre. Vid ett cykelövergångsställe låter en man bli att bromsa ur rondellen och kör på mitt bakhjul och min kropp väljer då att flyga en tur. Allting går väldigt fort ända till jag ligger på min cykel och fortfarande lever. För trots att han gjorde fel, att det gjorde jävligt ont, att jag fortfarande haltar och inte helt kan använda min tumme, att min cykel är skrot, att jag var i chock och hyperventilerade några timmar så kunde det ha gått mycket värre.

Idag fyller jag år, inget jag normalt fäster så stor vikt vid. Men det är trots allt skönt att kunna fira sin födelsedag. De senaste åren har jag blivit bestulen upprepade gånger, skadat mig, träffat människor jag gärna hade sluppit och blivit påkörd. Men jag har också fått ett jobb som jag tycker är kul, med underbara kollegor, tränat och utvecklats, lärt mig både det ena och det andra, träffat helt fantastiska människor och kanske till och med blivit en lite bättre människa. Så på det stora hela går det rätt bra.

Kom ihåg att meningen med livet inte behöver vara så komplicerad, det kan hända att det bara handlar om att leva.

Framsteg och uppsteg

Igår var det riktigt härligt att ha en heldag med yoga anordnat av Didi som höll i retreaten på Borneo där jag var i februari. Hon är i Göteborg en kort stund innan hon åker till Borneo igen. Ska bli så kul att åka dit i sommar och träffa henne och alla andra härliga människor där igen. Pengarna som vi betalade för den härliga yogan går oavkortat till människor som verkligen behöver det i Afrika.

Några av barnen som får hjälp.

Några av barnen som får hjälp.

Vi började med 2 timmar yoga i varierande tempo. Solhälsning, månhälsning och lite medicinsk yoga. Sedan lunch på Solrosen, riktigt smarrig lasagne, som följdes av mer medicinsk yoga och meditation. Igår hade jag myror i brallan och kunde inte sitta still och fokusera. Ibland blir det så. Men den medicinska yogan är väldigt skön för att jobba med kroppen på ett annorlunda sätt. Ibland ligger du i en position i flera minuter. Det händer nya grejer i musklerna.

Idag blev det mitt benpass/knärehab. Det känns som att det går riktigt bra. Tar det lugnt och ökar väldigt långsamt. Satsar istället mer på time under tension och att verkligen känna varje muskel så mycket det bara går. Stor range of motion och fokus på teknik (ber om ursäkt för all svengelska…)

130602

Benspark (extra set på vänster ben och statiskt håll i toppläget för extra effekt)
Benpress (extra set på vänster)
Sidoutfall
Uppsteg på box
Lårcurl
Höftextension (extra set utan vikt på vänster)
Tåhäv (extra set på vänster)

Anledningen till att jag kör extra på vänster är att det benet är både svagare och mindre efter de senaste åren av strul med mitt knä. Så målet nu är att komma ikapp, både i muskelvolym och styrka.

Veckans tips #4:

Träna gärna en sida i taget i vissa träningsperioder. Genom att skilja på vänster och höger genom att exempelvis pressa en sida i taget så kan du upptäcka och åtgärda obalanser och din starka sida kan inte kompensera för den svagare. Du utmanar dessutom din koppling och stabilitet genom kroppens centrum.

Seriös programmering!

Nu är det dags, jag har tränat lite blandat det senaste. Kört det som fallit mig in och haft roligt. Det funkar alldeles utmärkt, men nu har jag mål att uppnå, då det är dags för seriös programmering. Några av målen är:

– Enarms pushup
– Fristående handstand pushup
– Enarms handstående
– Enarms pullup
– Muscle-up

Jag har klarat att stå på en hand tidigare, men jag vill bli stabilare och helst kunna stå utan vägg.

Jag har klarat att stå på en hand tidigare, men jag vill bli stabilare och helst kunna stå utan vägg.

Detta kommer att ta tid och jag kommer inte att uppnå alla dessa samtidigt. Jag kommer att börja träna efter mitt nya upplägg och sedan kolla om ett tag vad som ligger närmast och satsa lite extra på det. För att sedan bibehålla det och jobba på nästa. Jag började med att titta på lite olika träningstankar:

Styrkelyft
Marklyft
Bänkpress
Knäböj

Olympiska lyft
Snatch
Clean & Jerk

Convict Conditioning
Bridge
Squat – pistol
Handstand pushup
Onearm pushup
Pullup – onearm pullup
Leg raises

Friskis & Svettis
Knäböj
Utfall
Lyft
Press
Drag
Rotation

RKC
Squat
Snatch
Clean & Press
Get-up
Sving

Dan John
Loaded carry
Squat
Hinge
Pull
Push

Utifrån detta skapade jag sedan mitt egna program, så enkelt som möjligt men med alla viktiga kvalitéer i träningen. Så här blev det:

Dag 1
Frivändning/knäböj
Pullups
Leg raises

Dag 2
Clean & press (kb)
Pushup
Windmill (kb)

Skills (tränas efter lust dag 1 och 2)
Handstående
Musce-up
Brygga
Pistols

Idag blev det:

Frivändning/knäböj – 40kg 2, 3, 4, 4, 4
Pullups (chest to bar) – 1, 2, 3
Muscle-up (gummiband) – 4, 5, 5
Pullups (chest to bar) – 3
Leg raises – 8, 8
Halv frontlever – 2
Pistols – 8kg 1, 1, 3, 3

130506 Clean, muscleup, halv front lever, pistol from Davidsson & Goliat on Vimeo.

Efter träningen cyklade jag hem, i shorts! Så härligt. Plockade upp några spännande böcker på vägen…

Nu ska jag lära mig lite nytt.

Nu ska jag lära mig lite nytt.

Och sedan blev det återhämtningsmål deluxe!

Smörgås med ägg, tonfisk, majo och salt efter smak. Gott och nyttigt!

Smörgås med ägg, tonfisk, majo och salt efter smak. Gott och nyttigt!

 

Doften av skog på händerna…

…dröjer sig kvar en liten stund till. Det får mig att må bra, jag känner mig litegrann som ett barn igen. Det är roligt att leka. Jag gick ut för att orientera mig lite runt Kviberg, och tog med min slackline för att se om jag kunde hitta en bra plats. Tre timmar ute i solen blev det, kändes som en kvart. Och visst hittade jag en bra plats, eller vad tycker du?

130330 Slackline from Davidsson & Goliat on Vimeo.

Sliten i kroppen

Detta har varit en lugn vecka då träningsvärken från RKC har suttit i hela tiden. Baksidan lår var i början av veckan otroligt ömma och igår kändes det rätt tufft att fösöka lyfta och svinga med bra teknik. Det som satte sig i bröstet har inte riktigt vela släppa heller så har försökt att inte höja pulsen.

Trots att kroppen kändes sliten och det var mycket träning under helgen höll händerna väldigt bra (taget på måndagen). Sen gjorde jag ju inte snatch-testet.

I torsdags (120705) så kändes det äntligen något bättre och jag körde ett lätt pass för att komma igång igen:
Bänkpress 50kg – 5 x 6
Pullups – 6 x 4, 5 x 5, 1

Igår (120706) blev det kettlebells igen, jag behöver ju klara snatchtestet. Så fokus nu är snatch, tunga enhandssvingar och marklyft:
Marklyft 50kg – 6 x 5
Varannan gång
Enhandssvingar – 20kg 5/5, 24kg 5/5 x 4
Snatch 20kg – 5/5 x 10

Uppenbart att tekniken var lite off igår. Körde med lite flytande krita och det blev för mycket grepp helt klart.

Fredag 120615 Tårta i solen som uppladdning!

Vilken underbar dag! Även om jag har semester så blev det en sväng till jobbet då vi hade ”skolavslutning” idag. En liten trevligt tillställning innan sommaren. Vi körde en liten vintävling och jag som kom dit med en flaska åkte hem med två andra, äntligen fick jag vinna! Sen gav vi oss ut i solen för att äta, dricka, sjunga och spela kubb. Härligt! Äntligen får man sig lite sol. Men det blev bara en lättöl för mig då det var träning som gällde direkt efter. Dagen pass:
Sving 20kg – 5 x 5, 10 x 15
Pullups – 6, 5 x 8, 4
Crunches – 5 x 5

Sedan blev det lite foamroller och boll. Självmassage som jag kallar, blir helt vimmelkantig efter. Det är en såndär hatkärleksköntontnjutningsmärta grej.

Min sköna/onda boll som är så bra för musklerna och bindväven.