Startpunkt(erna)

Ganska nyligen var jag på en tyngdlyftningskurs med Anders Lindsjö från Eleiko. Riktigt kul och givande. Hans tips mot slutet av kursen var att spela in mina ryck och stötar och sedan helt enkelt öva rörelserna ett tag. Utan att filma under tiden och utan att göra varianter på lyften. Det känns redan som att det hänt en del men det finns mycket att lära. Nedan är första videon på min tyngdlyftningsresa. Min första startpunkt.

140413 Tynglyftning nr 1 from Davidsson & Goliat on Vimeo.

Det som slog mig när jag gjorde detta var att jag borde göra något liknande med mina andra sätt att träna. Mitt fokus nu ligger på tyngdlyftningen, kettlebells, yoga och kroppsviktsträning. Därför tänkte jag idag spela in de flesta kroppsviktsövningar som jag övar på just nu. Några funkade och kommer i klippet nedan men då jag körde ett pass i fredags som har lämnat mig med mördande träningsvärk i stora ryggmuskeln bl a så gick det helt enkelt inte. Det får komma nästa gång. Men här kommer min andra startpunkt.

140427 Calisthenics nr 1 from Davidsson & Goliat on Vimeo.

Jag övar nån gång i veckan med en fantastiskt duktig tjej som heter Karin. Hennes sambo fotar en del så vi passade på att få några fina bilder på annandagen påsk. Vi har nyligen upptäckt att vi båda tycker det är väldigt roligt med acroyoga. Så då måste vi ju såklart börja lära oss fler positioner och framför allt övergångar mellan dem. Så här är min tredje startpunkt.

Tandemhandstående

Tandemhandstående

Mitt enhandsstående känns mycket stabilare då jag har övat mycket mer på vanligt handstående.

Mitt enhandsstående känns mycket stabilare då jag har övat mycket mer på vanligt handstående.

Försöker hitta den raka linjen.

Försöker hitta den raka linjen.

Acroyoga i parken bakom Storan.

Acroyoga i parken bakom Storan.

DSC_0936

Trickig att komma in i men visst den härlig ut.

En lång väg dit men en rolig sådan och snyggt slutresultat.

En lång väg dit men en rolig sådan och snyggt slutresultat.

Lite läskigt när man först testar är det men man hittar snabbt rätt.

Lite läskigt när man först testar är det men man hittar snabbt rätt.

Spontan position vi hittade under tiden. Karin är grym på att lätt vispa ut benen i split och lita på att jag håller henne.

Spontan position vi hittade under tiden. Karin är grym på att lätt vispa ut benen i split och lita på att jag håller henne.

Vilken helg!

Helgen som gick var en upplevelse! Vi befann oss i Kvibergs pjäshall eller utanför på en av fotbollsplanerna, bara några hundra meter från hemmet. Vilken lyx! När jag klev in i lokalen första gången på fredag morgon möttes man av idel ivriga deltagare och förväntansfulla klot.

Här står kloten och väntar…

Det var en fantastisk grupp människor som var med. Pavel, som är lite av en levande legend i träningskretsar levde upp till sin härliga ryska macho image som han har, underbar glimt i ögat och mycket kunskap! Sedan våra teamleaders: Senior RKC Tommy Blom (bästa teamet), Master RKC Peter Lakatos och Brett Jones (grymt duktiga). Och alla fantastiska assistenter som hela tiden var behjälpliga och hade svar. Och så de 49 starka, taggade och väluppfostrade deltagarna!

Pavel, teamleaders och assistenter längst fram tillsammans med David och Fredrik som arrangerade. De övriga 49 är deltagarna som gjorde det hela till vad det var!

Här är lite smakprov på hur det såg ut under helgen:

RKC Sweden 2012 – Video clip from 1st day from Kettlebell Center Sweden AB on Vimeo.

RKC Sweden 2012 – Video clip from 2nd day from Kettlebell Center Sweden AB on Vimeo.

RKC Sweden 2012 – Video clip from 3rd day from Kettlebell Center Sweden AB on Vimeo.

För egen del så gick det väldigt bra. Jag lät bli att göra snatchtestet då jag gjorde illa ländryggen för bara en månad sedan. Min knäskada häll sig dock ganska lugn och störde mig bara några gånger när jag var riktigt trött och tappade lite stabilitet. Däremot höll jag på att bli sjuk under tiden och på söndagen fick jag bryta första workouten då det började kännas i bröstet på ett oroväckande vis. Så istället för den sista hårda ”grad-workouten” som mina underbara meddeltagare fick köra, var jag ute på gräset och coachade en journalist från tidningen Café som var där för att göra ett reportage om RKC, kul! Allting var godkänt för min del på RKCn förutom att jag självklart måste komplettera med snatchtest. Det kommer att fixas och jag har 3 månader på mig, inga problem! Att alla teknikbitar gick så bra måste jag tacka Fredrik och David på centret för, de har varit fantastiska på att hitta små justeringar som gjort all skillnad. Nu tre dagar efter så börjar mina baksida lår att lugna sig något och känns nu som normal träningsvärk bara. Jag är så taggad att börja träna igen!

120625 Det börjar närma sig

I helgen är det dags för RKC, det kommer att bli så kul! Även om jag har varit skadad och inte kommer att kunna köra 100% eller klara allt, så ser jag verkligen fram emot att träna med fantastiska människor.

Så dagens träning blev väldigt lugn. Mest fokus på teknik och rörlighet:
Get up – kroppsvikt, 12kg, 16kg och med grippers. Enbart fokus på teknik.
Blandat med clean, clean & press, clean & squat.
Snatch med 16kg.
Sedan stretch och foamrolling.

Onsdag 120620 Vad lite sol kan göra

Riktigt underbart väder idag. Det blev en cykeltur till Friskis Eriksberg för att kolla hur det går i det nya, utbyggda gymmet. Det ser riktigt bra ut! Kommer att bli grymt.

Dagens pass:
C&P 24kg – 1/1, 2/2, 3/3, 4/4 x 3, 1/1, 2/2, 3/3
Teknikträning clean med 20kg
Snatch 16kg – 10/10, 5/5 x 8
Axelstabilitet (stanna i pressat läge) 2 x 20kg – 3 för tid
Russian twist – 10kg x 20, 14kg x 20, 18kg x 20, 22kg x 20 x 3

Måndag 120618 En svingande dag

Idag var temat volym, dvs många av mycket. Först kändes kroppen lite seg och knät lite underligt, men efter en stund kom energin och det blev bara bättre och bättre. Och efter ett sådant pass som idag så känner jag mig nu oförskämt bra. Dagens pass:
Varannan gång
Svingar 24kg – 10 x 10
Goblet squat 24kg – 5 x 10
Varannan gång
Svingar 24kg – 10 x 10
Pullups – 6, 6, 5 x 7, 3
Varannan gång
Svingar 24kg – 19, 10 x 5, 27
Balans (enbensknäböj med vridning av överkroppen) – 10/10 x 6
Totalt – 296 svingar, 50 goblet squat, 50 pullups, 60 balans.

Svingarna känns bättre för varje gång och idag såg dom ut såhär.

Måndag 120611

Enkelt snabbt pass idag då sista dagen innan semestern aldrig verkade ta slut. Mycket som måste bli färdigt och överlämnas. Men så här blev det till slut:
Sving 16kg – 15 x 10
Pressar 16kg – 14, 10, 10
Första gången jag testar svingar igen efter skadan i ryggen så börjar väldigt lätt. Kändes bra, ska nog prova med 20kg nästa pass. Skynda långsamt.

120608 Fredagsmys måste man förtjäna med träning

Igår var jag hos en osteopat som jag inte har träffat tidigare. Han var fantastisk! Jag fick med mig precis vilka områden jag behöver jobba på ett väldigt konkret sätt. Jag började med en gång att använda det jag fått med mig i dagens träningspass:
BW squat – 10 x 2
Goblet squat
8 kg x 5
12 kg x 5
16 kg x 5
20 kg x 5
24 kg x 5, 5 set
Pullups – 5 x 10
Crunches (på det jobbiga sättet…) 5 x 5
Sedan jobbade jag med rörligheten i precis de områden jag fått med mig.

Goblet med knäna åt rätt håll och allt…

Länden ser bra ut, speciellt med tanke på att den gick sönder för lite över en vecka sedan bara.

Måndag 120528

Efter att ha vilat i helgen kände jag mig pigg och taggad idag. Dagen inleddes med ett joggingpass i FiveFingers på Friskis löpband:
Tid – 15.21
Distans – 2 km
Lutning – 2%
Puls – max 159, medel 152
Det var ett väldigt skönt pass i lugn takt som handlar om att testa hur knät känns och ffa att träna muskulaturen i fot och vad. Beroende på hur det känns om några dagar så blir nästa pass 2,1 km. Tanken är att öka varje gång med 100 m för att vänja mig vid det nya löpsteget och den annorlunda belastningen.

Pass nummer 2 för dagen blev på KBC:
Clean & press
1/1 x 5
2/2 x 5
3/3 x 5
4/4 x 1
Snatch
5/5 x 5
Pullups
5 x 4
När jag körde snatch så kändes helt plötsligt länden inte alls bra, överansträngd eller något liknande. Så det var bara att stoppa och ta det lugnt. Jag testade att hänga ut ryggen lite med Moonboots. Det kändes rätt bra, ända till jag skulle ta mig ner igen. Fick be om hjälp då det gjorde för ont i länden.

Det tar en stund innan man slappnar av helt. Det visar ju hur mycket spänningar man har i kroppen…

Fredag 120525

Idag blev det en kort dag på jobbet. Så kom iväg tidigt för att träna och socialisera. Dagens workout:

Clean & press 24 kg
1/1, 2/2, 3/3
1/1, 2/2, 3/3
1/1, 2/2, 3/3
1/1, 2/2, 3/3
1/1, 2/2, 3/3
Snatch 16 kg
10/10 x 2
Snatch 20 kg
5/5 x 6
Static overhead hold 2 x 24 kg

Startposition, har inte hunnit tighta till ryggen helt innan bilden togs…

På väg upp till rack

I rack, gör mig redo för att pressa…

Här har jag pressat upp till static hold, försöker fokusera på att hålla hela kroppen tight och stabil.

och så långsamt ner igen. Sen var det svårt att vända ner dubbla måste jag säga.

Tisdag 120522

Idag blev det ännu ett kettlebells pass, men i regi av Friskis & Svettis Varberg. Vi var fem stycken från Göteborgsföreningen som åkte iväg för att titta på deras nya lokaler och träna. Passet var en salig blanding av olika övningar, kul och svettigt. Jag hade nog personligen valt ett annat upplägg, men det var roligt och mina kollegor tyckte om det vilket är det viktigaste. Men det kändes i kroppen att jag körde pressar med 24 kg igår, hade inte riktigt hunnit återhämta mig.

Deras gym var kul att titta på, mycket utrustning som jag även vill ha i våra gym. Det kändes dock lite trångt då det var väldigt mycket utrustning på ytan som var tillgänglig. Mycket att ta med sig.