Workshop ger en trött kropp men glad knopp

I helgen var det dags för workshop. 2 dagar, 3 timmar per dag, som enbart handlade om att stå på händer. För nästan 1 år sen var jag på en workshop med Yuval Ayalon. Den gav oerhört mycket och har fått mitt handstående att utvecklas. Denna helg kom Mikael Kristensen till Göteborg för att lära ett entusiastiskt gäng grunderna i handstående. De som kom var på alla nivåer och Mikael gav alla något att ta med sig. Jag kände igen en hel del från tidigare men fick några små guldkorn att ta med mig tillsammans med bra och givande feedback från Mikael. Han är oerhört duktig själv och lär ut med en säkerhet som jag tror är influerad av sin hårda ryska lärare och en kunskapstörst som alla borde ha. Han förklarar både hur kroppen ska användas när vi står upp och ner och vad som faktiskt händer anatomiskt när vi gör. Och även varför det är viktigt. Medan Yuval gav en mängd riktigt bra tips på övningar fick jag nog mer med mig en förståelse för rörelserna denna gång och lite nya perspektiv. Båda rekommenderas varmt! Yuval kommer till Gbg i mars via Monika Björn och Mikael är tillbaka i höst via Christian Wederbrand.

Tack för en kul och givande helg!

150208 Handstand workshop med Mikael Kristiansen from Davidsson & Goliat on Vimeo.

Fortsättning på startpunkterna

Här kommer några övningar till som inte kom med förra gången, bl a pga brutal träningsvärk i lats. Får se hur det blir efteråt denna gången. Såg för ett tag sen att David hade gjort framsteg i sina negativa enarmschins och blev sugen på att kolla var jag befinner mig. Jag har tidigare klarat 5 enarmschins så vägen tillbaka borde inte vara mer än nåt år kanske… 😉 Lite lek blir det alltid också när jag övar med Karin, kul ska det vara! Men nästa gång ska vi struktur på det, typ…

140501 Calisthenics nr 1 from Davidsson & Goliat on Vimeo.

Startpunkt(erna)

Ganska nyligen var jag på en tyngdlyftningskurs med Anders Lindsjö från Eleiko. Riktigt kul och givande. Hans tips mot slutet av kursen var att spela in mina ryck och stötar och sedan helt enkelt öva rörelserna ett tag. Utan att filma under tiden och utan att göra varianter på lyften. Det känns redan som att det hänt en del men det finns mycket att lära. Nedan är första videon på min tyngdlyftningsresa. Min första startpunkt.

140413 Tynglyftning nr 1 from Davidsson & Goliat on Vimeo.

Det som slog mig när jag gjorde detta var att jag borde göra något liknande med mina andra sätt att träna. Mitt fokus nu ligger på tyngdlyftningen, kettlebells, yoga och kroppsviktsträning. Därför tänkte jag idag spela in de flesta kroppsviktsövningar som jag övar på just nu. Några funkade och kommer i klippet nedan men då jag körde ett pass i fredags som har lämnat mig med mördande träningsvärk i stora ryggmuskeln bl a så gick det helt enkelt inte. Det får komma nästa gång. Men här kommer min andra startpunkt.

140427 Calisthenics nr 1 from Davidsson & Goliat on Vimeo.

Jag övar nån gång i veckan med en fantastiskt duktig tjej som heter Karin. Hennes sambo fotar en del så vi passade på att få några fina bilder på annandagen påsk. Vi har nyligen upptäckt att vi båda tycker det är väldigt roligt med acroyoga. Så då måste vi ju såklart börja lära oss fler positioner och framför allt övergångar mellan dem. Så här är min tredje startpunkt.

Tandemhandstående

Tandemhandstående

Mitt enhandsstående känns mycket stabilare då jag har övat mycket mer på vanligt handstående.

Mitt enhandsstående känns mycket stabilare då jag har övat mycket mer på vanligt handstående.

Försöker hitta den raka linjen.

Försöker hitta den raka linjen.

Acroyoga i parken bakom Storan.

Acroyoga i parken bakom Storan.

DSC_0936

Trickig att komma in i men visst den härlig ut.

En lång väg dit men en rolig sådan och snyggt slutresultat.

En lång väg dit men en rolig sådan och snyggt slutresultat.

Lite läskigt när man först testar är det men man hittar snabbt rätt.

Lite läskigt när man först testar är det men man hittar snabbt rätt.

Spontan position vi hittade under tiden. Karin är grym på att lätt vispa ut benen i split och lita på att jag håller henne.

Spontan position vi hittade under tiden. Karin är grym på att lätt vispa ut benen i split och lita på att jag håller henne.

Har övat…

Idag har jag övat på några rörelser. Formen börjar infinna sig igen och kroppen svarar gott just nu.

131208 Front lever, handstand, pushup, l-sit, planche practice mellan from Davidsson & Goliat on Vimeo.

Jag tänkte förklara lite vad du bör tänka på och vad jag har att jobba på i dessa rörelser.

Pushup: Axlarna in i kroppen/långt från öronen, stabila skulderblad och spänning i hela kroppen. Jag jobbar åt sidorna för att stärka positionen i botten inför enarmspushup så småningom.

Front lever sedan sida till sida: Här går jag upp till en front lever position nerifrån. Detta stärker de muskler som behöver jobba för att kunna hålla positionen. Detta är något som kommer ta tid, jag har endast kunnat hålla topposition någon sekund tidigare. Här är det verkligen helkroppsspänning som gäller. Sedan går jag sida till sida i toppläget i en pullup, återigen för att stärka inför att kunna göra enarmspullup. Det kommer att ta mycket längre tid att uppnå än enarmspushup, men tränar man medvetet och med tålamod så kommer det så småningom att hända. Jag har klarat det tidigare i livet när jag klättrade som mest så jag vet att det är möjligt.

L-sit till tuck planche: Här har jag en aning hollow-position, dvs kutar ryggen en aning. Det är väldigt svårt att göra en L-sit utan att hålla den positionen. Här gäller det att pressa sig upp och låsa ut armbågarna. Jag missar med armbågarna ett antal gånger som du kan se, något att öva på. Jag försöker komma upp lite i V-sit och byter även till en tuck planche. Här gäller det att hitta balansen och spänningen. Detta är nytt för mig så det är svårt att hitta bra position och stabilitet.

Pullups sedan sida till sida: Dra aktivt ner skulderbladen och axlarna. Bänd stången med händerna (bildligt) och spänn bålen.

Handstående: Det går bättre och bättre, men det handlar fortfarande mycket om att experimentera med olika positioner och balansen. Det finns lite olika skolor om att pressa ifrån golvet och upp med axlarna, andra säger sug in dom i kroppen. Jag tror det handlar om att hitta det som funkar för en själv genom att mycket. Jag är väldigt inriktad just på handstående just nu och har det som prio (förutom att rehaba mina knän då). Jag har en lång resa framför mig, men alla måste vi börja någonstans. Här gäller det också att ha spänning i kroppen, men inte för mycket. Du behöver kunna anpassa efter de balansskiftningar som sker. Använd framför allt händerna för att styra kroppen, aktiva fingrar är ett måste!

Rörlighet, hand och fingerstyrka: Här jobbar jag lite med rörlighet i handlerna och styrka i desamma och fingrarna. Efter min olycka har jag fortfarande ont i min högra hand och tumme ibland, och jag vill lugnt och försiktigt stärka upp igen. Här gäller det verkligen att ha tålamod. Börja lugnt och bygg upp över lång tid.

Rörlighet: En enkel liten rörlighetsrutin. Min nedåtgående hund är inte helt hundra som du kan se, det finns en hel del att jobba på. Du kan se lite mer om positionen här. Jag behöver fortfarande få upp med rörlighet i baksida lår, rumpa och ländrygg. Ryggen ska vara rak likaväl som benen. En hel del att jobba med här…

Träning på semestern?

Det tog lite tid, men nu har jag äntligen gått igenom mina 1500 bilder från semestern. Resultatet kommer här.

130908 Borneo semester from Davidsson & Goliat on Vimeo.

Självklart går det att träna även på semestern, speciellt om man tar med sig sina ringar… Formen är inte på topp men det handlade mest om underhåll när jag var iväg. Nu när jag är hemma igen tränar jag efter följande upplägg:

Dag 1.Pushups
KB snatch
Bridge

Dag 2.Squat
Benspark
Boxhopp
Dag 3.Handstand pushup
Triceps press
Svingar
Dag 4.Pullups
Biceps curl
Leg raise
Då min axel gör lite ont sen en vecka blev det lugnt med pullups idag, kändes inte något med dom andra övningarna dock.

130908 Training, holiday and after 2 from Davidsson & Goliat on Vimeo.

120608 Fredagsmys måste man förtjäna med träning

Igår var jag hos en osteopat som jag inte har träffat tidigare. Han var fantastisk! Jag fick med mig precis vilka områden jag behöver jobba på ett väldigt konkret sätt. Jag började med en gång att använda det jag fått med mig i dagens träningspass:
BW squat – 10 x 2
Goblet squat
8 kg x 5
12 kg x 5
16 kg x 5
20 kg x 5
24 kg x 5, 5 set
Pullups – 5 x 10
Crunches (på det jobbiga sättet…) 5 x 5
Sedan jobbade jag med rörligheten i precis de områden jag fått med mig.

Goblet med knäna åt rätt håll och allt…

Länden ser bra ut, speciellt med tanke på att den gick sönder för lite över en vecka sedan bara.

Onsdag 120606 Nationaldagsträning

Jag har haft en helt otrolig träningsvärk från i helgen. Så idag blev det till att träna det som inte gjorde ont helt enkelt. Dagens pass:
Glute bridge (en sida i taget) – 8 x 3
Knälyft – 15 x 3
Tåhäv (en sida i taget) – 10 kg 8 x 3
Pressar – 12 kg x 15, 16 kg 10 x 2
TRX axelplanka – 4 x 5
Finnen med gummiband – 4 x 2 (bytte sedan plats på gummibandet), 7 x 2

Min så kallade axelplanka. Jag försöker jobba med rörligheten i axelleden och styrka i ytterläge på ett försiktig sätt.

Fredag 120413

Efter att ha flyttat och haft en del stök så börjar det nu bli lite ordning igen. Förkylningen verkar gå att hantera till slut och knät och jag är sams för tillfället. Detta innebär att träningen åter har påbörjats och nya klienter ska tränas.

I veckan har det blivit lite rehab-träning hemma och ett spontanpass på onsdagen på Kettlebell Center. Igår, fredag blev det dock ett riktigt pass, återigen på KC. Upplägg:

Clean & Press, stegar, 20 kg kettlebell – 1/1, 2/2, 3/3, 4/4, 5/5 x 5 för en total på 75 reps varje sida. Sedan tunga enarmssvingar för att avsluta med Indian Clubs. Det känns i kroppen idag. Men förhoppningsvis ska det gå bra idag när jag och syrran ska på yoga.

Indian Clubs för axelhälsan